Wandellessen BRUSSEL. DE STAD. DE WERELD

De Brussels Academy is actief op 2 ‘campussen’: vrijdagvoormiddag geeft professor Eric Corijn les in het Nederlands in De Markten in Brussel-centrum. En vrijdagnamiddag geeft hij diezelfde les in het Frans in het Maison des Cultures in Molenbeek. Mooi in 2 talen dus, maar wel… euh… apart. Maar de Brussels Academy zou de Brussels Academy niet zijn als we niet probeerden die communautaire opdeling te overstijgen! 

Daarom steken we elke vrijdagmiddag symbolisch het kanaal over, met een ‘wandelles’ tussen de Dansaertwijk en Oud Molenbeek, van rechteroever naar linkeroever. Zo’n ‘wandelles’ is een gegidste stadsverkenning, die telkens ook thematisch zal inhaken op de les van professor Corijn. De gidsen van Brukselbinnenstebuiten nemen je mee op sleeptouw van punt A naar punt B.

Na de wandelles kan je in het Huis van Culturen uitrusten en mee lunchen in het STADS CAFE URBAIN, samen met de overige cursisten van de lessen ‘Histoire(s) de Bruxelles‘ en ‘Bruxelles. La ville. Le monde‘.

Locatie:  Vertrekpunt van de wandellessen is de Oude Graanmarkt aan het gemeenschapscentrum De Markten (Oude Graanmarkt 5, 1000 Brussel). De wandellessen eindigen in het Huis van Culturen en Sociale Samenhang in Molenbeek (Mommaertsstraat 4, 1080 Molenbeek).
Data: Vrijdagen 4/10, 11/10, 18/10, 25/10, 8/11, 15/11, 29/11, 6/12 en 13/12, van 12u00 tot 13u30.
Deelnameprijs: Gratis. Vooraf inschrijven hoeft niet.
Taal: Deze wandellessen worden in het Nederlands gegidst, maar staan natuurlijk ook open voor anderstaligen.

Het programma in oktober:

Vrijdag 4 oktober, 12:00 – 13:30, vertrek aan De Markten
Wandelles 1: van provincienest naar kleine wereldstad
Was Brussel in 1830 niet veel meer dan een provinciehoofdstad, dan hebben koning Leopold II en burgemeester Jules Anspach de stad vanaf de jaren 1860 veranderd in de hoofdstad van België. Brussel kreeg grote boulevards en statige gebouwen. 100 jaar later maakten ministers Paul Vanden Boeynants en Jos De Saeger er een wereldstad van. Brussel kreeg tunnels, viaducten, parkings en een Manhattanplan. Teerden Leopold en Jules nog op de industrie, dan rekenden Paul en Jos vooral op de dienstensector. Die omvorming van secundaire naar tertiaire sector zet zich nu ook door in de kanaalzone, maar met een iets grotere vermenging van functies.
Een stadsverkenning met Brukselbinnenstebuiten tussen Oude Graanmarkt en Oud-Molenbeek. Over industriegebouwen die kantoren en woningen worden. Langs de magazijnen van Val Saint Lambert, de pakhuizen in de Aalststraat, BelleVue en het kanaalfront in Molenbeek.
Deze stadsverkenning sluit aan op de les ‘Brussel: een eerste kennismaking’ (door prof. Eric Corijn, Brussels Academy, van 10 tot 12 u. in De Markten).

Vrijdag 11 oktober 2013, 12:00 – 13:30, vertrek aan De Markten
Wandelles 2: waar rijdt al dat volk naartoe?
Dat de helft van de Belgische bevolking in een stad woont, is goed te merken als die helft zich begint te verplaatsen. Fietsers rijden voetgangers overhoop, voetgangers proberen als mieren hun weg te banen en autoverkeer overrompelt de stad. Tot enkele jaren geleden probeerde men de gebruikers meer ruimte te geven. Vandaag is de ruimte beperkt. Stroomlijnen en kanaliseren is de boodschap.
Een stadsverkenning met Brukselbinnenstebuiten tussen Oude Graanmarkt en Oud-Molenbeek. Met een focus op mobiliteit: over rooilijnen, over de Kleine Ring en de recente heraanleg aan het kanaal, over de plannen voor de heraanleg van het Molenbeekse Gemeenteplein.
Deze stadsverkenning sluit aan op de les ‘Mondialisering is urbanisering’ (door prof. Eric Corijn, Brussels Academy, van 10 tot 12 u. in De Markten).

Vrijdag 18 oktober 2013, 12:00 – 13:30, vertrek aan De Markten
Wandelles 3: migratie als groeistof
Brussel is een stad van migranten. Tijdens de industrialisatie werd de kanaalzone bezet door Vlamingen en Walen en werd het dorp Sint-Jans-Molenbeek een deel van de stad. Vanaf de jaren 1970 werden de Vlaamse migranten vervangen door de buitenlandse en werd de stadswijk Molenbeek een internationaal stadsdeel.
Een stadsverkenning met Brukselbinnenstebuiten tussen Oude Graanmarkt en Oud-Molenbeek. Over stadsgroei en de bevolkingsgroepen die daarvoor zorgen. Met een boerderij zonder land, de verkaveling van een kerkhof en de extra verdiepingen.
Deze stadsverkenning sluit aan op de les ‘Brussel: feiten en cijfers’ (door Eefje Vloeberghs (VUB Cosmopolis), Brussels Academy, van 10 tot 12 u. in De Markten).

Vrijdag 25 oktober 2013, 12:00 – 13:30, vertrek aan De Markten
Wandelles 4: verbinding tussen stadsbewoners
Toen België een natie werd, waren er nog geen Belgen. Die werden gemaakt, onder andere door de creatie van enkele symbolen die voor een nationaal gevoel moesten zorgen. Nu Brussel een gewest is, zijn er geen Brusselaars. Een Brusselaar is ook Vlaming, Molenbekenaar, Marokkaan, Italiaan, schrijver, arbeider, een fietser en/of familievader. Wat zorgt er vandaag voor de binding tussen de stedelingen?
Een stadsverkenning met Brukselbinnenstebuiten tussen Oude Graanmarkt en Oud-Molenbeek. Over de rol Van Helmont, Vlaamse Renaissance, Jacques Brel, molentjes, een caféterras en Bonnevie.
Deze stadsverkenning sluit aan op de les ‘Een stad is geen land’ (door prof. Eric Corijn, Brussels Academy, van 10 tot 12 u. in De Markten).

Vrijdag 8 november 2013, 12:00 – 13:30, vertrek aan De Markten
Wandelles 5: de streep door de tekening
Leopold II en Besme hadden het makkelijk. De democratie stond in haar kinderschoenen en er was plaats om een globaal stedenbouwkundig plan voor Brussel te tekenen. Eind jaren 1950 werd het al wat moeilijker. Het volk had al wat meer te zeggen en om de stad te moderniseren, moest er heel wat afgebroken worden. Gelukkig voor de plannen, ging het Belgische volk mee in de vaart der volkeren. In de jaren 1970 werd de burger zo mondig dat de overheid wel met hem moest overleggen. Het resultaat: vele handen kunnen meewerken aan een mooi plan, één hand volstaat om er een streep door te trekken.
Een stadsverkenning met Brukselbinnenstebuiten tussen Oude Graanmarkt en Oud-Molenbeek. Over Centrale Lanen, de inrichting van het Jacques Brelsquare, het voetpad bij de Vlaamsepoort en de ontbrekende brug over het kanaal.
Deze stadsverkenning sluit aan op de les ‘Plan en planningsproces als maatschappelijke hefboom’ (door prof. Eric Corijn, Brussels Academy, van 10 tot 12 u. in De Markten).

Vrijdag 15 november 2013, 12:00 – 13:30, vertrek aan De Markten
Wandelles 6: tussen Chinese kwal en couscous
Verwelkomde de stad aanvankelijk nog vooral Belgen, dan werd de migratie vooral de jongste 20 jaar internationaal en globaal. Een blik op de veelheid van uitingsvormen van diversiteit in de grootstad aan de hand van Aziatische commerce aan de Beurs en overwegend Maghrebijnse handel langs de Gentsesteenweg.
Een stadsverkenning met Brukselbinnenstebuiten tussen Oude Graanmarkt en Oud-Molenbeek. Over dynamieken en subculturen van Chinese, Vietnamese en Marokkaanse Brusselaars.
Deze stadsverkenning sluit aan op de les ‘Intercultureel Brussel: superdiversiteit’ (door prof. Eric Corijn, Brussels Academy, van 10 tot 12 u. in De Markten).

Vrijdag 29 november 2013, 12:00 – 13:30, vertrek aan De Markten
Wandelles 7: één lied, vele toonaarden
157. Of meer. Dat is het aantal talen dat er in Brussel gesproken wordt. Sommige sprekers gaan ook naar school. En scholen, die bestaan enkel in het Nederlands en/of Frans. Wat doet een leerkracht als hij met zo’n diverstiteit te maken krijgt? Hoe maak hij zich verstaanbaar? Kan hij praten met de ouders? Hoe kunnen ouders en kinderen met elkaar overweg als ze elkaars taal niet kennen?
Schooldirecteur Sven Moens van de basisschool Sint-Joost-aan-zee vertelt over zijn omgang met meertaligheid op school. Gids Bert De Bisschop van Brukselbinnenstebuiten begeleidt u naar de Vier Winden basisschool in Sint-Jans-Molenbeek en modereert.
Deze stadsverkenning sluit aan op de les ‘Meertalig Brussel’ (door Rudi Janssens (Brio/VUB), Brussels Academy, van 10:00 tot 12:00 in De Markten).

Vrijdag 6 december 2013, 12:00 – 13:30, vertrek aan De Markten
Wandelles 8: Bonnevie
Het Bonneviepark ontstond in de nasleep van de metrowerken: het ligt bovenop de tunnel die daarvoor gegraven werd. Dat park kwam er echter niet onmiddellijk na de metrowerken. De grond bovenop de tunnel bleef jarenlang braak liggen en was ontoegankelijk. Voor het Buurthuis Bonnevie was dit een doorn in het oog. Het zette met acties en burgerlijke ongehoorzaamheid druk op de beleidsketel en bracht alle bevoegde niveaus samen om het huidige park te maken.
Gwendoline Daems van Buurthuis Bonnevie getuigt over het engagement van het middenveld in de gemeente en gebruikt het Bonneviepark als voorbeeld. Gids Bert De Bisschop van Brukselbinnenstebuiten begeleidt u naar Bonnevie en modereert.
Deze stadsverkenning sluit aan op de les ‘Over instellingen, middenveld en goed bestuur’ door Geert Cochez (Brussels Academy) van 10:00 tot 12:00 in De Markten.

Vrijdag 13 december 2013, 12:00 – 13:30, vertrek aan De Markten
Wandelles 9: hoofdstedelijk toerisme
Brussel is de hoofdstad van Europa en soms gedraagt ze zich ook zo. Als beslissingscentrum van de Europese Unie en als zetel van de Navo is dat evident en duidelijk. Soms moeten we wat verder kijken. ‘Use-It’, de toerisme-organisatie voor jongeren, bouwt een internationaal netwerk uit over Europa vanuit België.
Nicolas Marichal van Use-It vertelt over hoe de organisatie zich inschakelt in een internationaal netwerk en welke troeven de stad heeft om als centraal punt in het spinnenweb te dienen. Gids Bert De Bisschop van Brukselbinnenstebuiten begeleidt u naar Use-It en modereert. Deze stadsverkenning sluit aan op de les ‘Brussel als hoofdstad van Europa’ door prof. Eric Corijn (VUB) van 10:00 tot 12:00 in De Markten.

—-

Zie ook de aankondigingen van deze wandellessen op de website van Broodje Brussel, waar je nog tal van andere boeiende middagactiviteiten in Brussel kan terugvinden.

Deze wandellessen van de Brussels Academy worden jou aangeboden door Muntpunt in het kader van de middagactiviteiten van Broodje Brussel. De gidsenorganisatie Brukselbinnenstebuiten verzorgt deze stadsverkenningen.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s